fbpx
Home / Publicaties / Aanmoedigingspremie

Aanmoedigingspremie

maandag, 26 april, 2021

Eindelijk is het zover: het besluit over de aanmoedigingspremie voor zelfstandige verpleegkundigen werd gepubliceerd.

Wat is die aanmoedigingspremie precies?

De premie is een éénmalig bedrag dat aan o.a. de zelfstandige thuisverpleegkundigen wordt toegekend omwille van hun inzet tijdens de corona-pandemie.

Voor wie geldt deze premie?

Voor alle zelfstandige zorgverleners die actief zijn in de thuisverpleging (ook zorgkundigen) en voor loontrekkenden in de medische huizen. De loontrekkende zorgverleners (in de thuisverpleging) bekwamen de premie reeds via hun werkgever.

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie bedraagt 985,00 euro (bruto) bij een voltijdse werkzaamheid over een periode van 01.09.2020 tot 30.11.2020. Voltijds wordt gezien in contactdagen, namelijk moeten er 739 contactdagen in deze periode zijn. Een contactdag wordt berekend door het aantal patiënten te vermenigvuldigen met het aantal dagen dat er minstens één contact geweest is met deze patiënten door de thuisverpleegkundige. Er moet op die dag een zorg aangerekend zijn die opgenomen is in de nomenclatuur. De zorgen moeten uiterlijk op 31.01.2021 aangerekend geweest zijn.

Hoe wordt de premie berekend?

De berekening moet niet door jou gebeuren. Dit wordt gedaan door de overheid zelf op basis van de ontvangen facturatiegegevens.

Heb je minder dan 739 contactdagen? Dan zal de premie worden verminderd à rato.

Ben je zelfstandige in bijberoep?

Het VTE (= 739 contactdagen) zal worden verminderd met de contractuele arbeidsduur in de bovenstaande periode (01.09.2020 tot 30.11.2020). Als er een positief resultaat is dan krijg je een proportioneel deel van de premie.

Hoe bekom ik deze premie?

Naast bovenstaande voorwaarden moet je:

  • beschikken over een RIZIV-nummer
  • je rekeningnummer binnen de 20 dagen registreren via de website van het RIZIV

De storting zou dan spoedig moeten gebeuren. Uiterlijk wordt de premie gestort binnen één maand nadat het RIZIV alle informatie heeft vergaard omtrent de aanrekeningen. Het RIZIV deelde via de website mee dat de betaling zou gebeuren in juni 2021.

Is de berekening volgens jou foutief? Dan kan je hier beroep tegen aantekenen binnen de 60 dagen vanaf de datum van de storting van de premie.

Over de vergoeding van het beschermingsmateriaal (2,50 euro per patiëntenbezoek zoals door het RIZIV gecommuniceerd) is er nog steeds geen uitbetalingsdatum bepaald. Wij houden jou verder op de hoogte!

Inschrijven op onze nieuwsbrief? Dat kan via deze link: https://mailchi.mp/d946f1e608aa/wijvoorkomenugeneest

Wenst u meer informatie?​

Om u optimaal te kunnen bijstaan, verzekeren wij een permanente bereikbaarheid.