fbpx
Home / Publicaties / Vergoeding beschermingsmateriaal – fiscale informatie

Vergoeding beschermingsmateriaal – fiscale informatie

maandag, 12 juli, 2021

Na de aankondiging van de vergoeding voor het beschermingsmateriaal voor de zorgverleners (thuisverpleging, huisartsen, enzovoort), volgt nu ook de fiscale informatie, voor de inkomsten uit 2020, die je moet volgen om de vergoeding correct in de belastingaangifte op te nemen. Laat je boekhouder zeker even checken of alles correct is!

 

  • Voor zelfstandige natuurlijke personen

Voor thuisverpleegkundigen en andere zorgverleners die hun activiteiten uitoefenen als eenmanszaak is het eenvoudig: jullie vinden een fiche 281.50 in MyMinfin die aan de boekhouder dient te worden overgemaakt of die je zelf boekt onder de code “ontvangsten (andere dan die bedoeld in de rubrieken 2 tot en met 4) uit de uitoefening van het beroep” (code 1650 1.)

(1) Heb je het bedrag moeten doorstorten (bv. aan de praktijkverantwoordelijke of het ziekenhuis), dan moet je zelf ook een fiscale fiche 281.50 opmaken met de overdracht en het bedrag van de doorstorting opnemen als beroepskost. Er wordt aangeraden om een bijlage te voegen waarin wordt verduidelijkt dat er een doorstorting gebeurde.

  • Voor vennootschappen

Aangezien de koninklijke besluiten met betrekking tot financiële tussenkomsten voor de maanden september tot december 2020 niet werden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 31 december 2020, maken de vorderingen met betrekking tot financiële tussenkomsten voor de maanden september tot december 2020 geen deel uit van de belastingaangifte 2021.

Het bedrag op de fiche 281.50 zal als winst worden geboekt.

Heb je het bedrag als vennootschap ontvangen en vervolgens doorgestort? Dan maak je een fiscale fiche 281.50 op zoals hierboven (1).

  • Voor werknemers

Heb je het bedrag als werknemer zelf ontvangen (en dus niet uw werkgever)? Dan moet je dit vermelden op de belastingaangifte onder het Vak IV met code 250 A (Gewone bezoldigingen).

Werd het bedrag aan je werkgever gestort? Dan hoef je niets aan te geven.

Heb je het bedrag ontvangen maar doorgestort aan je werkgever? Dan maak je een fiscale fiche 281.50 op zoals hierboven (1).

 

[Bron: https://www.riziv.fgov.be/SiteCollectionDocuments/fiscaliteit_tussenkomst_beschermingsmateriaal_covid19.pdf]

Wenst u meer informatie?​

Om u optimaal te kunnen bijstaan, verzekeren wij een permanente bereikbaarheid.